HTML

Friss topikok

Tejben-vajban

2012.03.21. 14:18 Fremond Árpád

tejben.pngIsmét késik a tejprémium. Már 2012 márciusa van, s az állam még mindig nem fizette ki a 2011-es tartozásait a tejtermelőknek, az utolsó negyedévre. Aggódnak a termelők. Megjegyzem, joggal. Megértem őket, hisz az elmúlt 4-5 évben súlyos csapások érték őket a DS felelőtlen mezőgazdaság-politikájának köszönhetően. Aggódhatunk, hogy a választások után ismét az következik be, mint 2008 végén s 2009 elején.

Emlékezzünk vissza mi is történt akkor. Megmondom őszintén, nem szeretem feltépni a fájó sebeket, de úgy érzem a jelenlegi helyzetben érdemes visszaemlékezni, s rávilágítani ismét a Demokrata Párt hibáira. Miért fontos ez? Nos azért, mert most láthatjuk csak, milyen komoly következményei lehetnek egy rossz agrárpolitikának. Megvizsgálhatjuk, hogy hogyan lehet pár hónap alatt tönkretenni egy ágazatot, s milyen nehéz a hibákat helyretenni.

Szerbiában a 2008-as választásokat követően a mezőgazdasági politikában komoly változások álltak be. Gyökeresen megváltozott a támogatási rendszer, melyet minden ágazat, valamint nagyon sok termelő, főleg a legkisebbek megsínylettek. Mindezt helyrehozni nagyon hosszú folyamat. A szarvasmarha-tenyésztés, illetve a tejtermelési ágazat komoly árat fizetett a reformért. Hajszál híján teljesen tönkrement az ország szarvasmarha-állománya, s ez által a tejtermelés is veszélybe került.

De mi is történt akkor, s mi állt mindennek a hátterében? Két dologra hívnám fel a figyelmet, amely problémákat az állam idézte elő. Az egyik a tejfeldolgozó cégek monopol helyzete, a másik pedig az ország tejpor behozatala. A fő gond akkor az volt, hogy még 2007-ben engedélyezték 4000 tonna tejpor behozatalát Szerbiába. Azután csak romlott a helyzet, hiszen nem csak a nyers tej alacsony átvételi ára okozott problémát, hanem mindez miatt még tejfelesleg is kialakult a piacon.

Ki kell mondanunk, 2009-ben három vajdasági: a zombori, a szabadkai és a nagybecskereki tejgyárak (amelyek a hírek szerint valójában egyazon tulajdonosi csoporthoz tartoztak) számára jóváhagyott tejporbehozatal padlóra küldte Vajdaság tejtermelőit. A külkereskedelmi lobbi győzelmet aratott a mezőgazdaság felett, s csak a pillanatnyi érdekeket tartva szem előtt, behozatalával megnyirbálta a hazai termelést. Az egészben csak az a fölöttébb furcsa, hogy mindez a DS-es kormány támogatásával történt, annak a kormánynak a támogatásával, amely ugyanebben az időben pályázatot írt ki a szarvasmarha-állomány javítására és az istállók korszerűsítésére. – Nevetséges. –

Nagyon sok tejtermelő hitelt vett fel még 2005-ben, számoltak a tejprémiummal, s abból törlesztették hiteleiket. A prémium megszűntetésével és a tejfelvásárlás csökkentésével azonban nem volt más választásuk a gazdáknak, mint levágni a szarvasmarhákat, így pénzhez jutni, s kifizetni az adósságaikat.

A tejtermelők mindegyikénél hosszú évek munkájának gyümölcse ment kárba, hiszen egy jól tejelő állomány beállításához minimum 8-10 év szükséges. Nagyon sokan eladták vágóállatnak a szarvasmarháikat, mivel azok etetését sem tudták pénzelni. A vágóhidak pedig erről tudomást szerezve leengedték a vágójószág árát, ám a boltokban a hús ára változatlan maradt. - Érdekes összefüggések. -

Mi, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői akkor a termelők segítségére siettünk. Több felszólalásunk volt ezzel kapcsolatban, a képviselőházban, bizottsági üléseken, tárgyalásokat folytattunk a minisztériummal, s természetesen állandóan a terepen jártunk, s egyeztettünk a termelőkkel. A termelők nyilatkozatait és állásfoglalását is továbbítottuk a minisztériumba, mégpedig: - a külföldi tejpor behozatalának azonnali betiltását, - a tejfelvásárlás biztosítását, - szerződés kötését az iskolákkal és óvodákkal, hogy a helyben termelt és ellenőrzött tejet fogyasszák a gyerekek- a tejgyárakkal kötött egyoldalú, csak a feldolgozó érdekét figyelembe vevő szerződések felülvizsgálását, valamint, - hosszú távú fejlesztési stratégia kidolgozását, amibe belefoglalnák a gazdák támogatását.

Munkánk eredményéül betiltották a tejpor behozatalát. A tejfelvásárlás nem szűnt meg. A tejgyárak monopol helyzetét is elkezdte vizsgálni az állam. Hosszú távú stratégia azonban továbbra sem készült el, s független laboratórium sem állt fel a tej minőségének ellenőrzésére. Ekkor megmutattuk, ha a termelők és a politikum képes az összefogásra, akkor eredményeket tudunk elérni… de csak együtt, közösen!

Azóta eltelt pár év. A minisztérium tavaly elkezdte fizetni a fejőstehenenkénti 25.000 dinárt és az 5 dináros tejprémiumot is visszaállították. Visszahozni az akkori állapotot azonban még sok időbe telik. A szarvasmarha-tenyésztők, a tejtermelők óriási árat fizettek akkor a Mezőgazdasági Minisztérium felelőtlensége miatt. Jelenleg a prémiumok ismét késnek. Május 6-án lesz alkalma az állattenyésztőknek véleményt nyilvánítani. A termelők nem felejtenek. Május 6-án választások lesznek.

komment

Címkék: választások tejtermelők agrárpolitika tejtermelés fremond árpád VMSZ

A bejegyzés trackback címe:

https://melyszantas.blog.hu/api/trackback/id/tr904328051
süti beállítások módosítása