HTML

Friss topikok

Föld nem maradhat parlagon – akárhogy viszonyul is Belgrád

2012.03.20. 07:40 Mezőgazdász

traktor.jpgMost már naptárilag is megérkezett a tavasz, a nappali hőmérsékletek pedig szinte nyáriasak. Bőven van tennivaló a határban, hiszen a hosszúra nyúlt tél és hideg idő miatt, bizony késésben van a tavaszi előkészület és a vetés. A napokban nem volt olyan parcella, földterület, ahol ne mozgolódtak volna a termelők, ne zúgott volna a traktor. A cukorrépa-termelőket sürgeti legjobban az idő, hiszen a hónap végéig be kell vetni a több mint 50 ezer hektárnyi területet, de a kukorica-termelők is a korai vetésre készülődnek. Szerencsére  az időjárás, azaz az égiek most kedveznek, mert a hétre is gyönyörű, napos időt jósolnak a meteorológusok. Bár keserű szájízzel, mégis hozzáláttak a termelők a tavaszi munkának, mert nincs idő várakozásra, a föld nem maradhat parlagon.

Próbálkozások ugyan voltak megint a szervezett felvonulásra, tiltakozásra, de talán most nem annyira eréjes a gazdatársadalom, hogy kiálljon a követelései mellett? – vagy a minisztérium ideig óráig az üzemanyag támogatásával akarja csillapítani a forró helyzetet? – számtalan kérdést tehetnénk fel a legköltségesebb munka kezdetén, de választ sajnos, mint eddig is, csak az idő múlásával kaphatunk. Tapasztalatból mondom, hogy sok jót ne reméljen a földműves az idei támogatásoktól. Hiteleket ugyan bőkezűen kínál a minisztérium, de a kisgazdák közül kinek van mersze és kedve ilyen lehetőséget is elfogadni, hiszen azt a kevéske pénzét, amit kapott a tavalyi terményért, most akarja befektetni (csöndben teszem hozzá a bizonytalanba), és sokan mondták, hogy addig nyújtóznak, míg a  takarójuk ér.

Valós igazság, hiszen a magánéletben én sem kedvelem a hiteleket és a kölcsönöket, mert bizony kísérve a gazdasági változásokat, a deviza-árfolyam növekedését, meggondolom, hogy mikor és hova teszem a kevéske pénzemet.

Területalapú támogatásról szó sincs, a legújabb fejlemények az átadott termény mennyiség után járó prémium felé hajlanak. De valójában milyen modell szerint fog ez működni, az a jövő kérdése. Úgylátszik, hogy a minisztérium  ebben az esetben csak a növénytermesztőket veszi figyelembe, hiszen az állattartók java része saját állománya részére termeli ki a takatmányt és eteti fel a jószágokkal. Esetleg ha marad egy kis fölösleg, akkor értékesíti azt. Tehát, ebben az esetben nekik nem járna a kilónkénti prémium?

Sok a megváloszalatlan kérdés, a találgatás, aminek a rövidebb végét mindig a kisgazda fogja húzni, a nagyhalászok pedig legjobban a zavarosban tudnak nagyokat fogni.

komment

Címkék: mezőgazdaság kisgazdák vetés mezőgazdász hektáronkénti támogatás

A bejegyzés trackback címe:

https://melyszantas.blog.hu/api/trackback/id/tr334326473
süti beállítások módosítása