HTML

Friss topikok

„Báránybőrbe bújt farkasok” avagy Honnan 700.000 családi gazdaság most hirtelen választások előtt?

2012.02.28. 12:54 Fremond Árpád

        baranyborbe.png  Azt hiszem baráti tanácsot már mindannyiunk kapott az életben. Nincs is ezzel semmi baj, hisz tanácsot adni, osztogatni nem rossz dolog. Hátha mások jobban látják, más szemszögből közelítik meg a dolgokat. Valljuk meg őszintén: szeretünk beleavatkozni mások életébe, s szeretjük „a legjobb tanácsokkal” ellátni ismerőseinket. A tanácsadás művészete nem új keletű. Tudják ezt nagyon jól Belgrádban, a Mezőgazdasági Minisztériumban is. Meg azt is, hogy közelegnek a választások.

            A Demokrata Párt bajban van. A mezőgazdaság terén nem valósultak meg ígéreteik, nem tudták teljesíteni a feladataikat, folyamatosan hitegették, s hitegetik ma is a termelőket. Mi, a Vajdasági Magyar Szövetség kötelékében politizáló tisztségviselők azonban igyekszünk konkrét megvalósítható programmal előrukkolni, hisz véleményünk szerint nem a választópolgár megtévesztésére, hitegetésére kell törekedni, hanem a korrekt egyenes politizálás a járható út, amelyet követni kell. Nem álmokat kell kergetni, hanem eredményekre, tettekre van szükség.

Sajnos Belgrádban az elmúlt években ez nem így működött, s most a „finisben” valamit tenni kell a minisztériumnak. A Mezőgazdasági Minisztérium tavaly szeptemberben egy felhívást tett közzé. A felhívás a munkanélküli egyetemi diplomával rendelkező agronómusoknak szólt. Megtudtuk, hogy jelenleg az országban közel 2000 ilyen szakember van munka nélkül. Arról azonban, hogy hogyan is lettek ők munkanélküliek, senki sem beszélt. Azt a kérdést, hogy miért van ennyi egyetemi diplomával rendelkező munkanélküli ember a mezőgazdaságban, senki sem tette fel. Az, hogy az ágazat komoly bajban van, alig érdekel valakit.

 

Megjegyzem a szándék nemes, hisz elhelyezni ennyi embert, csökkenteni a munkanélküliek számát, ez egy igen pozitív dolog. Sőt, saját tanácsadóval rendelkezni egy-egy termelőnek, az ám az igazi! – Első kézből tudni az információkat, segítséget kapni, támogatást, tanácsot… mi kell ennél több? – Hol van még olyan, hogy a termelőnek a minisztérium embere közvetlenül tanácsot ad?

 

Persze mielőtt felhőtlenül örülhetnénk, azért néhány kérdés felmerül bennünk. Miért épp választások előtt került sor erre az intézkedésre? Miért nem 2008-tól vezették ezt be? Honnan s miből lesz pénze erre az országnak, hisz támogatásokra is alig jutott? Kik kaphatnak majd tanácsot?  - csak a nagygazdák, vagy a minisztérium által a három évvel ezelőtt „hobby termelőknek” keresztelt mezőgazdasági termelők is?

 

A „tanácsadók” gyorsan munkába álltak. Végül kiderült, hogy 1800 embert vettek fel, havi 40.000 dináros fizetéssel. Munkát ad a minisztérium – hangoztatták - s ez által mindenki jól jár. Gyorsan kiderült az is, hogy Dušan Petrović miniszter úr 700.000 gazdaságot emleget, akiknek segíteni kell. Érdekes adat azonban, hogy mikor nem volt nyugdíj-alaphoz kötve a mezőgazdasági támogatás, 2008-ban a választások előtt egy héttel mintegy 420.000 gazdaság kapott, vissza nem térítendő terület-alapú támogatást.

 

Kérdezem én, honnan akkor ez a 700.000 családi gazdaság most hirtelen választások előtt?  – Számomra a számok megkérdőjelezhetőek.  – A csalódás gyorsan érte a termelőket, hisz a gyakorlatban nem az történik, amire vártak. A „tanácsadók” minden egyes gazdaságba bekopogtatnak, kérdeznek, kutakodnak. Nem számít ki kapott eddig támogatást – ki nem, ki volt eddig „hobby-termelő”, ki nem – jönnek az asszisztensek, s „segítenek”. Hatalmas paksamétákkal, kérdőívekkel jelentek meg a minisztérium emberei. Megjegyzem, sok községben a kisebbségek nyelvét sem ismerő személyek látják el a mai napig ezt a feladatot. A minisztériumi illetékesek bejutottak minden házba s információkat gyűjtenek.  

 

Félek, ennek az ára igen nagy lesz. Báránybőrbe bújt farkasok vesznek bennünket körül, akik arra illetékesek, hogy információkat gyűjtsenek a terepről, s megosszák azt a minisztériummal – félő, hogy a későbbiekben ezeket az adatokat pártcélokra fogják felhasználni. Kérdezgetnek arról, ki mennyi haszonnal rendelkezett, mik a tervek. Sejthetjük, hogy két hónap múlva, majd azt bizonygatják, hogy a termelőknek nincs szükségük támogatásra, hisz rendkívül jól élnek – a tanácsadásból pedig sajnos nincs semmi. A minisztérium kihasználja a szakembereket, s a saját malmára hajtja a vizet.

 

A szándék nemes, a gyakorlatban azonban mindenkit óvatosságra intek! – még szerencse, hogy senkinek sem kötelessége fogadni őket… Az asszisztensek munkaszerződését márciustól – júniusig meghosszabbították. Érdekes, csupán júniusig. Közelegnek a választások.

komment

Címkék: mezőgazdaság fremond árpád

A bejegyzés trackback címe:

https://melyszantas.blog.hu/api/trackback/id/tr834219876
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása