HTML

Friss topikok

Bizonytalanság avagy előleg utólag? Mire elég az utólagos támogatás? Támogatás vagy büntetés?!

2012.03.13. 09:09 Mezőgazdász

tavaszi vetes.JPGA tavaszi vetés-előkészület előtt folytatódik a bizonytalanság, hiszen a mezőgazdasági minisztérium csak a múlt héten tette közre, hogy március közepéig meghozza a támogatási rendeletek. Lesz-e hektáronkénti támogatás, vagy a prémiumot majd az átadott termény-mennyiség után számolják el? – ez a kérdés foglalkoztatja most nem csak a vajdasági, hanem a szerbiai gazdatársadalmat. Sebtében azért hozzá kell tenni, hogy bármiféle rendeltről is van szó, a rövidebb véget a vajdasági gazdák (zömmel magyarok) húzzák ki, hiszen sokan 3-5 hektáron gazdálkodnak, kevés a többtíz vagy többszáz hektárt művelő növénytermesztő. Matematikázva jobbra vagy balra, a pár hektáron csodával határos módon sem lehet nagy mennyiségű terményt előállítani. A 14.000 dinár támogatás pedig bizony némi utánpótlás lehetne a kisgazdaságoknak. Ha másra nem, legalább a nyugdíjalap törlsztésére.

No, de a minisztériumban ki kérdezi a kisgazdákat, mert az amúgy is üres költségvetést most még jobban ki kell forgatni. A támogatásról még nincs hír, de annál inkább kínálják a kölcsönöket, mondván hogy a termelők érdekeit nézik, hiszen a tavalyihoz képest évi 6%-ra csökkentették a kamatot. De kinek is van pénze kölcsönt felvenni és belőle megalapozni a termelést? Ismét saját forgótőkéjére marad a növénytermesztő, beruházza azt a kevéske pénzét és a sorsra bízza a jövendőt.

Az állattenyésztők úgymond megnyugodhatnak, hiszen továbbra is a tej literenkénti prémiuma 5 dinár, a törzskönyvezett üszők után pedig jár a 25.000 dinár, csak az a kérdés, hogy mikor, hiszen mint minden más juttatás, ez is késik. A 2012-es év első negyedének lassan a végén járunk, a minisztérium pedig csak mostanában törlesztette a tavalyi utolsó negyedév tejprémiumát. Akkor még ért is valamit a gazda pénze, mert nem kell szem előtt téveszteni az euró hirtelen magasba szökkenését és a dinár elértéklelenedését. Főleg most, amikor mélyen a zsebbe kell nyúlni a tavaszi vetés-előkészülethet és a vetéshez.

A Vajdasági Gazdasági Kamara közelmúltban megtartott ülésén többek között az is elhangzott, hogy nem csak az újratermelési árak emelkedtek meg, hanem a csere-arány is kedvezőtlenebb, mint tavaly, vagy előző években. Nem is csoda, hogy a termelők nem ugrálnak az ily módon felkínált műtrágyákért, mert ha visszaszámolnak, a komplex műtrágya tonnája közel 700 euróra rúgna ki.

A vetőmagvak árai is felszökkentek, de a kereskedők, a feldolgozók, mondhatni aljas módon áron alul kínálnák az alapanyagot, kizárva minden integrátort, termelés-szervezőt, és egyenesen a termelőkkel kötnék a szerződést. Első pillantásra csábítónak hangzik a 2100, 2300 vagy 2800 dináros kukorica-vetőmag egység, de gondolkozzunk el azon, hogy a terményünket kinek is kell majd átadni és milyen módon fognak akkor viszonyulni hozzánk a felvásárlók. Ismét áron alul akarják majd felvásárolni a terményt? – nincs kizárva.

komment

Címkék: mezőgazdaság kisgazdák állattenyésztés mezőgazdász hektáronkénti támogatás

A bejegyzés trackback címe:

https://melyszantas.blog.hu/api/trackback/id/tr374313555
süti beállítások módosítása